Varnica pokretačke energije – zašto želim da posetim Spark.me?

Scroll this

Godina 2015. mi je uz dosta lepih stvari donela i par izazova. Jedan od izazova bio je izvesna poslovna kriza, zbog koje sam pao u blažu depresiju. Ne znajući šta da očekujem, prateći samo sopstveni osećaj, tog dana kada je taj poslovni poduhvat definitivno dodirnuo dno, prijavio sam se za konferenciju Spark.me u Bečićima.

Nisam znao mnogo, nisam poznavao nikoga tamo i nisam nikada sam išao tako daleko na konferenciju.

Razmišljao sam – na tim konferencijama nema ništa novo, a često ni pametno da se čuje. Samo se hvale, recikliraju prezentacije od pre i u ogromnim količinama konzumiraju ketering za nabosti iliti akupunkturu. Međutim, poželeo sam prosto da okrenem novi list, upoznam neke nove ljude i probam da se vratim u normalu.

Seo sam u avion i krenuo u nepoznato.

Prvi dan konferencije me je ODUVAO. Slično je bilo i sutradan. Ne zna se koji predavač je bio bolji. Ramon De Leon iz Domino’s Pizza nas je naučio kako preko društvenih mreža da budemo drugačiji i pokažemo ljubav potrošačima. Steli Efti je svojom energičnom, in-your-face i zero-bullshit pričom o startapima i Silikonskoj Dolini pokrenuo na razmišljanje i najuspavanije mozgove u sali. Peter Sunde, kokreator Pirate Bay-a, koji je sa braćom Ylvis (What Does The Fox Say) išao u školu, pored vrlo duhovite i smele priče o Pirate Bay-u, skrenuo nam je pažnju na potencijalne probleme sa bezbednošću i privatnošču na Internetu.

Sva predavanja su na ovom linku.

Zaista, širok izbor tema i za svakoga po nešto. Uz dodatak odlične lokacije i lepog vremena, konferencija je bila pun pogodak.

Takođe, okupila se zaista kvalitetna ekipa. Kako organizaciono, na čelu sa Vladom Vulićem, tako i u smislu posetilaca iz čitavog regiona. Bilo je dosta prilika za druženje, upoznavanje i razmenu ideja. Sve to začinjeno sjajnim koktelom pored bazena i svirkom, upotpunilo je već fantastičan utisak.

Vrativši se sa Sparka u Beograd, želeo sam da ovo ne ostane na post-konferencijskoj euforiji koja će trajati tri dana i onda nestati. Tačno tada, posle Spark-a, na polovini kalendarske godine, promenio sam fokus i pristup, nakon čega je u narednim mesecima usledilo nekoliko vrlo zanimljivih projekata. Potom mi je stigao poziv da odem u Nemačku, da učim i radim u okviru jedne od najboljih evropskih social media advertising agencija u Evropi.

Za mene je Spark bio varnica pokretačke energije.

Ako vam treba predah, podrška, inspiracija, sveža perspektiva, dođite i nećete se pokajati.

A da, tu je i more. I gitare.

Vidimo se Sparkovci, stari i novi!

Facebook Comments