Varnica pokretačke energije

Scroll this

Ponekad je teško pokrenuti se u pravcu svojih ciljeva.

Razgovaramo sa ljudima, razgovaramo sa sobom, kristališemo šta je to što želimo, tražimo savet, često i prepoznajemo vrednost u onome što čujemo ili pročitamo i želimo da se pokrenemo na akciju… i ništa.

Gde je ta varnica pokretačke energije?

Ako ste bili u ovoj situaciji, pomaže kada promenite sredinu, okružite se novim pozitivnim ljudima i idejama. Kada nam se mozak opusti, zaigra i nahrani kvalitetnim sadržajima, polako i nenadano ispliva i kjuč za našu situaciju. Ne znamo odakle i od koga će doći, ali to nije ni važno.

Do sada sam bio na mnogim konferencijama u regionu, na razne teme. Kada je u pitanju digitalni marketing, tehnologija, kreativnost, startap kultura, itd. regionalne konferencije su, uglavnom, bile za jednokratnu upotrebu i ugasile se.

Jedna od retkih konferencija koja je održala kvalitet i kontinuitet jeste konferencija Spark.me u Crnoj Gori. To je konferencija kojoj se rado vraćam, i zato ću biti u Bečićima 25, 26. i 27. maja.

Prvi put sam posetio Spark 2015. godine. Ta godina mi je uz dosta lepih stvari donela i par izazova. Jedan od izazova bio je izvesna poslovna kriza, zbog koje sam pao u blažu depresiju. Ne znajući šta da očekujem, prateći samo sopstveni osećaj, tog dana kada je taj poslovni poduhvat definitivno dodirnuo dno, prijavio sam se za konferenciju Spark.me u Bečićima.

Nisam znao mnogo, nisam poznavao nikoga tamo i nisam nikada sam išao tako daleko na konferenciju.

Razmišljao sam – na tim konferencijama nema ništa novo, a često ni pametno da se čuje. Samo se hvale, recikliraju prezentacije od pre i u ogromnim količinama konzumiraju ketering za nabosti iliti akupunkturu. Međutim, poželeo sam prosto da okrenem novi list, upoznam neke nove ljude i probam da se vratim u normalu.

Seo sam u avion i krenuo u nepoznato.

Prvi dan konferencije me je ODUVAO. Slično je bilo i sutradan. Ne zna se koji predavač je bio bolji. Ramon De Leon iz Domino’s Pizza nas je naučio kako preko društvenih mreža da budemo drugačiji i pokažemo ljubav potrošačima. Steli Efti je svojom energičnom, in-your-face i zero-bullshit pričom o startapima i Silikonskoj Dolini pokrenuo na razmišljanje i najuspavanije mozgove u sali. Peter Sunde, kokreator Pirate Bay-a, koji je sa braćom Ylvis (What Does The Fox Say) išao u školu, pored vrlo duhovite i smele priče o Pirate Bay-u, skrenuo nam je pažnju na potencijalne probleme sa bezbednošću i privatnošču na Internetu.

Sva predavanja iz te i ostalih godina možete besplatno pogledati na ovom linku.

I ove godine imaćemo priliku da slušamo vrlo zanimljive ljude. Ovo su samo neki od njih:

  • bivši NASA astronaut, sada profesor na Columbia University
  • suosnivač Shazama (prodao kompaniju Apple-u)
  • devojka koja je odbila full-time posao u J.P. Morganu, da bi bila fashion blogerka, sada sa višemilionskim brojem pratilaca
  • dirigent i TED govornik

Međutim, osim samih predavanja, na Sparku ćete osetiti ogromnu pozitivnu energiju ljudi koje srećete. Svake godine se okuplja zaista kvalitetna ekipa. Kako organizaciono, tako i u smislu posetilaca iz čitavog regiona. Uvek bude dosta prilika za druženje i razmenu ideja.

Za mene je Spark bio varnica pokretačke energije.

Ako vam treba predah, podrška, inspiracija, sveža perspektiva, dođite i nećete se pokajati.

A da, tu je i more. I gitare.

Ako niste u mogućnosti da dođete lično, zapratite me na Fejsu, Tviteru i Instagramu, gde ću prenositi dešavanja sa i oko konferencije.

Vidimo se Sparkovci, stari i novi!

Budi u toku sa novim blog postovima i ostalim novostima, prijavi se na moj newsletter.

* indicates requiredFacebook Comments